Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11612/6725
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSILVA, Flamys Lena do Nascimento.-
dc.contributor.authorSILVA, Wanderson Rodrigues da.-
dc.date.accessioned2024-04-17T00:16:46Z-
dc.date.available2024-04-17T00:16:46Z-
dc.date.issued2024-04-16-
dc.identifier.citationSILVA, Wanderson Rodrigues da. CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA, BIOMETRIA E PERFIL VOLÁTIL DO MURICI (Byrsonima crassifólia sp.). 2023. 49 f. TCC (Graduação) - Curso de Química, Universidade Federal Dotocantins, Araguaína, 2023.pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11612/6725-
dc.description.abstractThe muricizeiro was first described by the Swedish botanist Carolus Linnaeus in 1753 as Malpighia crassifolia L. In 1821, the botanist Karl Sigismund Kunth, recognizing the impropriety of placing the species in the genus Malpighia, proposed a new combination, naming it Byrsonima crassifolia (L.) Kunth. The plant has a fruit known as murici, much appreciated in Brazil, especially in cooking, due to its exotic flavor and for being rich in nutrients and for having a characteristic aroma, described as cheesy, fruity and floral notes, encompassing diverse chemical class. Due to these characteristics, murici is consumed in natura, in the form of preserves, jellies, sweets, liqueurs, mousse, juices and ice creams, it is also important for our body in the supply of dietary fiber and vitamin C. The fruits of our work were harvested in an open area, in the Vitória Régia settlement, municipality of Aragominas – TO and analyzed according to their physicochemical characteristics with mean values found for length (15 mm), diameter (15.53 mm), weight (3.21 g), pH (3.38), total titratable acidity (1.28%), moisture (72.53%), ash (1.54%) and °Brix (5.10). The results showed that murici is composed mostly of esters and ketones, thus characterizing its fruity aroma and cheese characteristics, which makes its flavor exotic.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Tocantinspt_BR
dc.rightsAcesso Livre.pt_BR
dc.subjectMuricizeiro,pt_BR
dc.subjectVoláteis,pt_BR
dc.subjectExótico,pt_BR
dc.subjectHS-SPME-GC-MS,pt_BR
dc.subjectVolatiles,pt_BR
dc.subjectExotic.pt_BR
dc.titleCaracterização físico-química, biometria e perfil volátil do murici (byrsonima crassifólia sp.).pt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
dc.description.resumoO muricizeiro foi primeiramente descrito pelo botânico sueco Carolus Linnaeus, em 1753, como Malpighia crassifólia L. Em 1821, o botânico Karl Sigismund Kunth reconhecendo a impropriedade da colocação da espécie no gênero Malpighia, propôs uma nova combinação denominando-o como Byrsonima crassifólia (L.) Kunth. Esta árvore apresenta um fruto conhecido como murici, muito apreciado no Brasil, principalmente na culinária, devido ao sabor exótico, por ser rico em nutrientes e por possuir um aroma característico, descrito como notas de queijo, frutado e floral, abrangendo classe química diversas. Devido estas características o murici é consumido in natura, na forma de conservas, geleias, doces, licores, mousse, sucos e sorvetes, também é importante para o nosso organismo no suprimento de fibras dietéticas e vitamina C. Os frutos do nosso trabalho foram colhidos em área aberta, no assentamento Vitória Régia município de Aragominas – TO e analisados de acordo com suas características físico-químicas com valores médios encontrados para comprimento (15mm), diâmetro (15,53mm), massa (3,21g), pH (3,38), acidez total titulável (1,28%), umidade (72,53%), cinzas (1,54%) e °Brix (5,10). Os resultados obtidos mostraram que o murici é composto majoritariamente por ésteres e cetonas caracterizando assim o seu aroma frutado e com característica de queijo, o que torna seu sabor exótico. Com o presente trabalho foram detectados alguns compostos que podem ser utilizados na indústria farmacêutica e na indústria alimentícia.pt_BR
dc.publisher.campusAraguaínapt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICApt_BR
dc.publisher.cursoCURSO::ARAGUAÍNA::PRESENCIAL::LICENCIATURA::QUÍMICApt_BR
dc.publisher.localAraguaínapt_BR
dc.publisher.levelGraduaçãopt_BR
Appears in Collections:Química

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
WANDERSON RODRIGUES DA SILVA - TCC - QUÍMICA.pdf888.1 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.