Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11612/5916
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMello, Susana Queiroz Santos-
dc.contributor.authorSilva, Ecione Martins da-
dc.date.accessioned2023-09-25T11:42:53Z-
dc.date.available2023-09-25T11:42:53Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationSILVA, Ecione Martins da. Práticas na Avicultura Agroecológica para Agricultura Familiar. 2018. 45 f. TCC (Graduação) - Curso Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, 2018.pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11612/5916-
dc.description.abstractThe objective of this review was to discuss the production practices applied in the different agroecological poultry systems, including poultry farming , organic, biodynamic, ecological, natural and permaculture, as a viable, sustainable and profitable opportunity for the smallholder. The raising of chicken is a diversified activity, can be introduced in different agroecosystems with innumerable forms of management, being a viable option for increasing income in small farms characterized in family agriculture. In this scenario of agroecology numerous practices in the production system can be adopted such as the use of mobile poultry, mandala system, interaction of birds with crops, phytotherapeutic use, homeopathy, treatment of residues and waste, among others. These make it possible to produce healthy foods without using external inputs that are harmful to the environment and human health, as a result of which there is a higher added value product.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Tocantinspt_BR
dc.rightsAcesso Livre.pt_BR
dc.subjectAvicultura orgânica. Galinheiro móvel. Produção sustentável. Sistema Mandala.pt_BR
dc.titlePráticas na Avicultura Agroecológica para Agricultura Familiar.pt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se nesta revisão abordar sobre as práticas de produção aplicadas nos diferentes sistemas da avicultura agroecológica compreendidos por avicultura, orgânica, biodinâmica, ecológica, natural e permacultura, como oportunidade viável, sustentável e lucrativa ao pequeno produtor. A criação de galinha é uma atividade diversificada, pode ser introduzida em diferentes agroecossistemas com inúmeras formas de manejo, sendo opção viável para o aumento da renda nas pequenas propriedades caracterizadas na agricultura familiar. Nesse cenário da agroecologia inúmeras práticas no sistema de produção podem ser adotadas como a utilização de galinheiro móvel, sistema mandala, interação das aves com culturas, uso de fitoterápicos, homeopatia, tratamento de resíduos e dejetos dentre outros. Essas, possibilitam produzir alimentos saudáveis sem utilizar insumos externos prejudiciais ao meio ambiente e a saúde humana, como resultado tem-se um produto com maior valor agregado.pt_BR
dc.publisher.campusAraguaínapt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS HUMANASpt_BR
dc.publisher.cursoCURSO::ARAGUAÍNA::PRESENCIAL::BACHARELADO::ZOOTECNIApt_BR
dc.publisher.localAraguaínapt_BR
dc.publisher.levelGraduaçãopt_BR
Appears in Collections:Zootecnia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ecione Martins da Silva - Monografia.pdf1.33 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.