Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11612/3234
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Almeida, Janaína Borges de | - |
dc.contributor.author | Amorim, Matheus Alves | - |
dc.date.accessioned | 2021-10-26T13:51:10Z | - |
dc.date.available | 2021-10-26T13:51:10Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | AMORIM, Matheus Alves. A Iniciação Científica no Curso de Ciências Contábeis da Universidade Federal do Tocantins. 48 f. Monografia (Graduação) – Ciências contábeis, Universidade Federal do Tocantins, Palmas, 2020. | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11612/3234 | - |
dc.description.abstract | Scientific Initiation can be considered as an important means of improving knowledge, since it provides the development of science, encompasses new lines of research and study, and also fosters interest in teaching in the academic universe, providing continuity of knowledge . This research aims to analyze how scientific initiation has taken place in the Accounting Sciences course at the Federal University of Tocantins. For this, bibliographic, descriptive research with a qualitative approach was adopted. For data collection, semi-structured interviews were conducted, divided into two sections, the first with a sample of students from the 2nd to the 8th period composed of twelve students; and the second with professors from the Accounting Science Course at UFT. Documentary research in teachers' lattes curricula was also adopted. The results revealed that Scientific Initiation in the Accounting Science Course at UFT is still incipient, even if it is undergoing a process of timid growth, it is still necessary to plan and invest in policies to foster such practice in undergraduate courses. Both teachers and students pointed out difficulties in making Scientific Initiation something cultural in the Accounting course. | pt_BR |
dc.language.iso | pt_BR | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal do Tocantins | pt_BR |
dc.subject | Iniciação científica | pt_BR |
dc.subject | Ciências contábeis | pt_BR |
dc.subject | Pesquisa | pt_BR |
dc.title | A Iniciação Científica no Curso de Ciências Contábeis da Universidade Federal do Tocantins | pt_BR |
dc.type | Monografia | pt_BR |
dc.description.resumo | A Iniciação Científica pode ser considerada como um importante meio de aprimoramento do conhecimento, uma vez que proporciona o desenvolvimento da ciência, abrange novas linhas de pesquisa e estudo, e também, fomenta o interesse à docência ainda no universo acadêmico, proporcionando a continuidade do conhecimento. Esta pesquisa, objetiva analisar como tem ocorrido a iniciação científica no curso de Ciências Contábeis da Universidade Federal do Tocantins. Para isso, foi adotada a pesquisa bibliográfica, descritiva, com abordagem qualitativa. Para coleta de dados foram realizadas entrevistas semiestruturadas dividida em duas seções, a primeira com uma amostra de alunos do 2° ao 8° período composta por doze estudantes; e a segunda com professores do Curso de Ciências Contábeis da UFT. A pesquisa documental nos currículos lattes de professores também foi adotada. Os resultados revelaram que a Iniciação Científica no Curso de Ciências Contábeis da UFT ainda é incipiente, mesmo que esteja passando um processo de tímido crescimento, ainda é preciso planejar e investir em políticas para fomentar tal prática na graduação. Tanto professores como alunos apontaram dificuldades para tornar a Iniciação Científica algo cultural no curso de Ciências Contábeis. | pt_BR |
dc.publisher.campus | Palmas | pt_BR |
dc.subject.cnpq | CNPQ::OUTROS::CIENCIAS | pt_BR |
dc.publisher.curso | Ciências contábeis | pt_BR |
dc.publisher.local | Palmas | pt_BR |
dc.publisher.level | Graduação | pt_BR |
Appears in Collections: | Ciências Contábeis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TCC MATHEUS AMORIM.pdf | 1.04 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.